logo

May 24, 2017

"Bol raz jeden pes" v Bratislave

Kde bolo, tam bolo, bol raz jeden pes. Bolo to v Bratislave, kam prišiel Cesar Millan.

No, áno bola som na cvičiteľovi psov, Cesarovi Millanovi. Možno ho niektorí z Vás poznajú a možno nie. Ja som sa však rozhodla napísať o tom, čo som videla, a ako sa mi toto pozdávalo. Hneď na začiatku sa však musím priznať, že som sa tam dostala viac-menej náhodou. S maminou sme totiž deň predtým dostali dva lístky. Dovtedy sme ani nemali v úmysle ísť tam, ale keď sme dostali lístky, išli sme.


Ako je pre nás typické, celý program začínal s myslím pol hodinovým posunom. Neprekvapilo ma to. Asi som si zvykla, že predstavenia a ani žiadne akcie nemôžu začať načas, lebo ľudia nie sú schopní prísť načas. Čo už, na to si treba zvyknúť. Alebo by bolo treba zaviesť čo bolo kedysi. Program má začať vtedy a vtedy? Ok, tak je toľko, zavriem dvere a tí čo meškajú, majú smolu. Ale to by v dnešnej dobe už neprešlo, viem.

Hneď na úvod ma prekvapila prítomnosť slovenského moderátora, ktorého meno nepoznám, ale jeho hlas som počula buď v rádiu alebo niečo moderuje v televízii. Viem, že ho vidieť často, ale bohužiaľ nespomínam si na meno. Po celú dobu úvodu som nadšene uvažovala, že aké to asi bude. Bude veľa psov? A čo tlmočník, ten asi bude stáť tam pri tej srande, kam sa postavil moderátor.

No, keď prišiel Cesar a milý moderátor začal "prekladať" čo povedal, v prvom momente som chcela plakať. Keď moderátor nedokázal preložiť ak Cesar povedal niečo čo nemal naučené/napísané v textíku, mala som nutkanie sa postaviť a odísť. Ja rozumiem anglicky, ale napríklad moja mama nie. Rovnako, prepáčte, ale ja som bola zvedavá aj na to tlmočenie. A čo z toho bolo? Moderátor, ktorý nedokázal preložiť ak Cesar povedal niečo naviac. Začal habkať, polovicu nepovedal a tú ďalšiu prekrútil. Pretože to nemal v texte. A čo text prezentácie za Cesarom! Preboha! Ľudia, ak je tu niekto kto nehovorí naším jazykom, tak nedávajte na tlmočenie amatéra, ktorý to potrebuje predpreložené, a neprekladajte prezentácie strýčkom googlom! Bolo mi doplaču, skutočne. A keď už tam boli majiteľky so psami a náhodou nevedeli niečo povedať po anglicky, otočili sa na "moderátora alias tlmočníka" s tým, že ten by to mohol hádam preložiť. Prosím pekne, to bola pre moderátora nadľudská úloha.

Ale ako samotná show a k Cesarovi musím povedať, že to bolo veľmi fajn. Keďže sme veľmi veľa videli v televízii, skonštatovali sme, že vlastne omieľal len to, čo hovorí vždy. Troška ma sklamal malý počet psov a samozrejme, že tie problémy čo psy mali nebolo niečo špeciálne. Napríklad "agresívny" psík ani raz neštekol. Od agresívneho by som čakala viac, aspoň jeden štek po tom jednom psovi. Ale tak zase bola to show a nemôžu tam dať psa skutočne problémového. Nemôžete sa ani Vy ani pes niečo naučiť za tých 10 - 15 min čo ste na pódiu. Na druhej strane musím uznať, že som sa pobavila na Cesarových zážitkoch, ktoré hovoril. Je mi jasné, že to hovoril už snáď x-tý raz, ale páčilo sa mi to a pobavili sme sa na tom.

Na koniec musím však povedať, možno to vyznie kruto, ale asi som čakala čosi viac. Z nejakého dôvodu ma to neohúrilo natoľko aby som ochkala aj po nejakej dobe, alebo po ukončení show. Bolo to zaujímavé, bolo fajn tam sedieť, vidieť, niečo sa dozvedieť ale žiaľ, musím sa priznať, neohúrilo ma to. A to aj napriek tomu, že Cesarovu show v televízii si vždy rada pozriem (dokonca nahrávame na magio keď zachytíme, že to niekde ide aby nám žiadna časť neušla).

Prajem pekný večer.

(Článok bol pôvodne písaný 3 dni po udalosti ale chýbal mi záver, keďže som netušila aký to vo mne zanechalo dojem. Z toho dôvodu bol záver dopísaný až o nejakú dobu neskôr.)

1 comment:

  1. Zajímavý zážitek. Ohledně toho "překládání", to si dokážu představit, jako moc Tě to muselo nemile překvapit. ://

    ReplyDelete